Bezbijednost
-
Bezbijednost

Bezbijednost

Značaj prevencije

Novi Eurocargo štiti vozača i teret: Pored svoje čvrstine i pasivne bezbednosti, Eurocargo je sata takođe opremljen vazdušnim jastukom za volan – potpuno novom merom bezbednosti. Aktivna bezbednost je takođe poboljšana, zahvaljujući novom elektronskom uređaju koji je instaliran (standardno) kao deo sistema za pomoć u vožnji.

Sistem upozorenja na prelazak u drugu traku (LDWS) će upozoriti vozača ukoliko vozilo nehotično napusti svoju kolovoznu traku. Zahvaljujući kameri montiranoj na vetrobransko staklo, sistem može da prepozna oznake na putu i, u slučaju da vozilo promeni traku a da vozač prethodno nije dao signal, začuće se alarm.

Pored Elektronske kontrole stabilnosti vozila (EVSC), Napredni sistem kočenja u slučaju nužde (AEBS) pomaže da se izbegnu nezgode uzrokovane nepažnjom vozača. Sistem meri rastojanje do vozila ispred, i izračunava vreme mogućeg sudara;

sistem dvostrukog upozorenja se aktivira pre nego što se aktiviraju kočnice. U slučaju pokretne prepreke, sistem automatski interveniše, smanjujući brzinu do 32 km/h da bi se izbegao udar. U slučaju nepokretne prepreke, sistem može da spreči i ublaži udar smanjujući brzinu do 10 km/h. Upozorenje: AEBS ne garantuje da ćete izbeći sudare i ne može da ukloni rizike nebezbedne i nepažljive vožnje.

Zahvaljuju ći ovom novim uređajima, novi Eurocargo ispunjava zahteve novih zakonskih propisa koji će stupiti na snagu u novembru 2015. (Uredba komisije EU 347/2012).

Ovde nije kraj novim sigurnosnim merama. Prilagodljivi tempomat (ACC) podešava brzinu održavanjem rastojanja od vozila ispred. Da bi to učinio, koristi isti AEBS radar (sa opsegom od 120 metara) kako bi automatski intervenisao, najpre smanjenjem obrtnog momenta, zatim aktiviranjem motorne kočnice i, konačno, servisne kočnice.

Da bi se poboljšala bezbednost i vidljivost tokom vožnje, standardno je opremljen LED dnevnim svetlima (DRL). Ksenon prednja svetla su takođe dostupna na zahtev. Komande na volanu za audio i Bluetooth™ uređaje unapređuju bezbednost na putu i pomažu vozaču da fokusira svoju pažnju na put.