Novi CNG Daily “Natural Power”
-
Novi CNG Daily “Natural Power”

Novi CNG Daily “Natural Power”

Novi Daily “Natural Power” je vozilo na prirodan gas sa duplim pogonom na CNG/benzin.

Konstruisan i optimizovan za pogon na prirodan gas, ako ostane bez goriva automatski prelazi na “vanredni režim”, pogon na benzin (sa autonimijom od približno 100 km).

Raspoloživ je sa više bruto masa od 3.5 do 7.0 tona u svim verzijama, što Novi Daily čini jedinstveno raznovrsnim - šasija sa kabinom, furgon, putaska verzija ili poluzastakljen furgon.

Raspoloživa međuosovinska rastojanja su od 3520 do 4100 mm za furgoene (prema bruto masi), sa zapreminom tovranog prostora do 19.6 m3 (jedinsteveno u klasi). Šasije sa kabinom  su dostupne sa međuosovinskim razmakom od 3450 do 4750 mm, I maksimalnom dužinom nadogradnje do 6190 mm (takođe jedinstveno u klasi).

Iveco je jedini proizvodjač lakih I teških komercijalnih vozila koji ima u svojoj ponudi cijelu gamu sa pogonom na CNG.

Do sada je u Evropi plasirano više od 10,000 vozila Iveco CNG, najviše za potrebe transporta u gradskim sredinama. Prirodan gas je jedno od pogonskih goriva budućnosti – ali već danas ono predstavlja ekonomsko i ekološko rješenje problema transporta:

 u smislu troška goriva, omogućava uštede od približno 40% prema dizelu;

 ima manji štetni uticaj na okolinu od bilo kog motora sa unutrašnjim sagorjevanjem (bez sumpora, hidrougljenika i materijlanih čestica u izduvu, kao i mala emisija CO2);

 vozilo je tiho (približno 5 db manje nego dizel motor);

 gorivo je bezbjedno. Temperatura samopaljenja je dvostruko veća nego ona kod dizela ili  benzina. Rezervoari su testirani da izdrže dvostruko veći radni pritisak. U slučaju curenja, gas nestaje izuzetno brzo jer je lakši od vazduha.

Vozila sa pogonom na prirodan gas mogu ući u podzemne garaže, mogu se ukrcati na trajekt i što je najvažnije (zahvaljujući niskoj štetnoj emisiji) mogu se koristiti u zaštićenim zonama saobraćaja. Cijela gama Iveco CNG vozila je homologovana prema Euro VI “Heavy Duty” normama. Novi Daily se može voziti sa vozačkom dozvolom B kategorije (bruto mase do 3.5 tona).