Iveco i Nikola otvorili zajedničku fabriku električnih kamiona
-
Iveco i Nikola otvorili zajedničku fabriku električnih kamiona

Iveco i Nikola otvorili zajedničku fabriku električnih kamiona

Iveco i Nikola su javnosti predstavili novu fabriku u Ulmu u Njemačkoj, u kojoj će do kraja godine započeti proizvodnja kamiona Nikola Tre.

Otvaranju fabrike prethodilo je potprisivanje sporazuma o rezumijevanju MoU sa lučkom upravom Hamburga (Hamburg HPA), kojom je obuhvaćeno partnerstvo, te isporuka 25 električnih kamiona (tegljača klase 8).

Prva faza uključuje testiranje kamiona Nikola Tre u luci za transportne i logističke polove, zajedno s rješenjima za punjenje, dok druga faza partnerstva predviđa potpunu integraciju električnih vozila u lučke operacije. Vozila predviđena za ove dvije faze će biti američka verzija Nikole Tre sa posebnim dozvolama za rad u (evropskoj) luci.

Fabrika se prostire na površini od 50.000 m2, od kojih je 25.000 pokriveno, a na toj lokaciji će se obavljati završna montaža elektrčinih kamiona. U proizvodni proces će biti uključeno 160 dobavljača, a planirani proizvodni kapacitet će biti oko 1.000 kamiona godišnje, sa mogućnošću progresivnog povećanja u narednim godinama.

 

                                                            

Fabrika će raditi u skladu sa najnovijim principima proizvodnog programa, sa ciljem postizanja nultog otpada, nula nesreća, nula kvarova i nulte zalihe, uz potpuno digitalno upravljanje.

Nikola Tre kao osnovu koristi platformu Iveco S-Way , a koristiće komponente proizvođača Bosch.

Nakon pokretanja proizvodnje kamiona sa baterijama, do kraja 2023. godine, planirano je usvajanje i početak proizvodnje kamiona sa gorivim ćelijama, što će biti naredni korak ka uspostavljanju transporta oslobođenog emisija CO2.